"La novel·la que et descobreix l'heroi oblidat del 1714"


La música de "Lliures o morts"

La guerra de Successió coincideix amb l’època del Barroc que va donar grans compositors i obres que formen part de la cultura universal dels nostres dies. A Europa, les corts europees anaven a cops de colze per comptar amb el bo i millor de la música del moment. Moltes de les peces de l’època varen tenir relació directa amb el conflicte. Per això us convidem a gaudir-ne, tant si esteu llegint la novel·la “Lliures o morts” com si no.

Entre altres hi trobareu des del Te Deum de Georg Friedrich Händel composat amb motiu del Tractat d’Utrecht, passant per “Los elementos” (1702) del músic mallorquí a la cort de Madrid, Antoni Lliteres, en la qual evoca l’element foc, és a dir Felip V, l’aire que seria la mare de Felip V, la terra corresponent a Espanya i l’aigua que apaga el foc que es referiria a Carles d’Àustria, en la disputa contra els Borbons. O peces del màxim exponent català de la música barroca, Francesc Valls, mestre de capella, entre altres, de les catedrals de Girona i de Barcelona i de Santa Maria del Mar, també a la capital del país.

El músic italià Antonio Caldara, compositor de la primera òpera celebrada a Catalunya que portava per títol Però també hi trobareu el “Cants dels aucells”. Sí, ho heu llegit bé, la famosa composició que va fer cèlebre Pau Casals però que en ple conflicte fou una peça molt popular a la Barcelona austriacista. I precisament a Barcelona, a la Llotja de Mar, és l’indret en el qual, l’any 1708, es representa per primera vegada una òpera als Països Catalans titulada “Il più bel nome”, d’Antonio Caldara per celebrar les noces reials entre els rei Carles III i la reina Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfentbüttel.

Un repertori ampli i divers, doncs, que es completa amb cançons contemporànies al·legòriques a fets de la guerra de Successió de cantants de casa nostra.